-A +A

Actualitat Formació

Les aportacions de les activistes veïnals, tant les històriques com les actuals, esdevenen l'eix...

Els propers 18 i 19 de desembre la Fundació CONFAVC organitza una formació especialitzada per a...

¿Cuáles son los canales de participación de la ciudadanía a los gobiernos locales? ¿Cómo se podría mejorar la calidad democrática de los sistemas de participación que actualmente hay? Con el objetivo de facilitar más conocimientos en torno a estos temas y hacer intercambios de buenas prácticas con experiencias en Catalunya y en el resto del estado, la Fundación CONFAVC ha organizado para este 13 y 14 de diciembre a las 19.30 en la CONFAVC (C/Doctor Aiguader, 18) unas jornadas abiertas a todas las personas interesadas.

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 843.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_display::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_display.inc on line 1877.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_display_block::options_submit() should be compatible with views_plugin_display::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_display_block.inc on line 193.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field_broken::ui_name() should be compatible with views_handler::ui_name($short = false) in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_field.inc on line 641.
 • strict warning: Declaration of content_handler_field::options() should be compatible with views_object::options() in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 170.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort_broken::ui_name() should be compatible with views_handler::ui_name($short = false) in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 82.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 585.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 585.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_broken::ui_name() should be compatible with views_handler::ui_name($short = false) in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 609.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/confavc/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 843.

 

Forma’t i participa

Dinamització associativa i veïnal

Les mediadores socials en violència de gènere

Conferències sobre igualtat en els espais associatius i entorn de la gestió i dels usos dels temps entre dones i homes

 


 

Forma't i participa

 Entenem per participació ciutadana la formalització del diàleg i col·laboració entre les administracions, local sobre tot, i els administrats, els ciutadans i les seves associacions, a l’hora de governar, això és, de prendre decisions concretes d’interès general. No hi ha participació sense informació accessible. No hi ha informació si no és entenedora. No hi ha participació sense una formació prèvia, ni sense unes regles del joc clares (metodologia): dels drets dels ciutadans, dels graus i les formes de participació, de les normatives jurídiques i el funcionament de l’administració.

 

També un compromís polític explícit, un pacte amb la ciutadania- especialment associativa- per aprendre junts i desenvolupar formes estables de participació, que generin dinàmiques de grup.

 

 OBJECTIUS:

 

- Impulsar l’elaboració de Plans Municipals de formació a la ciutadania.

- Recull de les experiències i metodologies reeixides. Rellançament de les eines participatives que existeixin però hagin estat desaprofitades, o es trobin en situació de funcionament deficient. Comunicació, anàlisi i millora dels instruments existents però amb manca d’efectivitat per deficiències de coneixement ciutadà.

- Assolir un nivell de formació ciutadana que permeti una participació activa en l’activitat i gestió municipal

 

ACTIVITATS:

 

Celebració de tallers de vuit hores cada taller. Temàtiques a tractar en el taller amb metodologia participativa i comptant amb l’assistència de dirigents de les associacions de veïns, d’altres entitats i de ciutadans en general:

         Conceptes, eines i canals de participació. Amb l’anàlisi dels que existeixen en el municipi i del seu funcionament (reglaments de participació).

         Treballar propostes de formació envers un coneixement més ampli del funcionament municipal.

Celebració d’una jornada final única de conclusions i intercanvi d’experiències i iniciatives. Cloent amb un pla de formació.

 
Tornar

 

 

Dinamització associativa i veïnal

 

La necessitat de superar els actuals límits dins els quals es mouen les associacions veïnals. L’evolució de la societat, de les necessitats socials i dels espais comunitaris: territori, comunitat europea, globalització i espais virtuals, ens trobem davant una fractura digital. La diversitat i la multiplicitat de les formes associatives en la societat moderna, així com el creixement de la mercantilització de les relacions privades, de l’oci i de la cultura. Fets que han afavorit el desenvolupament dels recursos individuals en detriment d’allò col.lectiu, provocant la disminució de la participació de la ciutadania en aspectes de desenvolupament comunitari.

 

 

OBJECTIUS:

 

Generals:

 

- La millora de la capacitació per a que les organitzacions veïnals siguin subjectes actius en els processos de dinamització comunitària i vertebració del territori.

 

- Dotar a les federacions de les eines necessàries per ser punts de suport i assessorament en aspectes de gestió, funcionament i serveis de les associacions.

 

Específics:

 

     1. Dotar a les associacions veïnals dels elements necessaris per a la millora de la direcció i la projecció de l’organització: estratègies, missió i projecte.

     2.  Millora de les habilitats del voluntariat en la gestió de l’entitat

     3.  Promoció de la coordinació i el treball en xarxa de les associacions del territori

     4.  Donar més transparència al funcionament de l’associació

     5.  Fomentar el fet democràtic des de la vessant veïnal, la participació a l’organització

 

METODOLOGIA:

 

-  Anàlisi del funcionament i situació de les associacions de veïns:

-  Identificació i detecció de les necessitats.

-  Definició del projecte associatiu amb propostes d’actuació

 

Tornar

 
 
 

Les mediadores socials en violència de gènere

 El programa de Mediadores Socials contra la Violencia de Gènere forma persones voluntàries –preferentment dones- involucrades al món veïnal- amb l’objectiu que recolzin, informin i assessorin a les dones que pateixen maltractaments des de les AV.

Un cop finalitzat el curs, les persones voluntàries inicien un treball en xarxa amb el teixit associatiu del territori, amb els Punts d’Informació a les Dones (PIAD) i altres serveis socials municipals vinculats amb l'atenció a les dones. Amb aquesta complicitat, despleguen una tasca de sensibilització als barris perquè el veïnat prengui consciència que la violencia masclista no és un problema privat sinó social.

L’objectiu i l’ideari de la CONFAVC  i del moviment veïnal que representem es treballar per la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes i de la convivència als barris i pobles de Catalunya. Les associacions veïnals per la seva proximitat, vinculació i coneixement del territori, treballen directament amb les persones que pateixin violència masclista entre altres àmbits, per la igualtat i la justícia dels seus ciutadans.

 

El programa del moviment veïnal en la lluita contra els maltractaments envers les dones, és un projecte creat a l’any 1998, liderat per la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona i recolzat per les administracions públiques i la Confederació d’Associacions de Veïns de l’Estat Espanyol (CAVE) i l’administració públiques.

 

L’any 2008 es va recuperar el programa, introduint canvis metodològics i ampliant les hores formatives de les mediadores socials de 10 a 30 hores. Per tal d’adaptar-nos a les noves realitats i noves demandes viscudes des del territori.


La mediació, en aquest cas està vinculada a la intermediació d’un grup de dones que de manera voluntària realitzen una labor d’assessoria, informació i recolzament a dones víctimes de violència masclista. Degut a la seva posició de proximitat i vinculació de la situació als barris, ja sigui des de l’associació veïnal, agrupació social o com a persona independent.

 

Les mediadores socials donen un espai d’escolta, atenció i acompanyament, fora de les institucions,però connectades a la xarxa d’atenció a víctimes de maltractament dels barris.

 

Una dona que pateix una situació de violència continuada, per la seva circumstància, no troba fàcil la relació amb els serveis i institucions que poden ocupar-se del seu problema i apropar les dos realitats és la tasca principal de les Mediadores en aquest camp. A més, la mediació no ha d’estar exercida necessàriament des d’una institució, com és el més habitual, i en aquest cas la víctima es troba força aïllada, és per aquest motiu que  el paper d’un grup de dones, resulta més proper.

 

METODOLOGIA:

 

Per aconseguir amb l’esforç de tots i de totes treballar per conscienciar als veïns i veïnes de la veritable lacra social que és la violència masclista, i que mentre continuï avançant, la nostra societat caurà en la incoherència i la hipocresia.

 

El programa consta de 3 accions a desenvolupar al territori:

- Conferències inaugurals de cada curs.

- Formació com a Mediadors/es Socials.

- Campanya de sensibilització sobre els maltractaments.

- Edició d’un Manual amb el qual les Mediadores Socials podran comptar per portar a terme les seves tasques.

 

OBJECTIUS del programa:

 

Generals

 • Formar a les dones involucrades en associacions veïnals per adquirir coneixements i eines d’atenció psicosocial, des del marc teòric feminista
 •  Sensibilitzar i lluitar des dels barris per prendre consciència i trencar el mite basat en que la violència de gènere és un problema privat.
 • Aconseguir la implicació i el rebuig dels homes i les dones del teixit associatiu.

Específics

 • Conèixer dintre del marc feminista l’origen de la societat patriarcal i els nous paradigmes culturals
 • Identificar la violència envers les dones com una conseqüència del sexisme.
 • Tenir coneixement de les noves lleis i actuacions legislatives i judicials tant a nivell de Catalunya com de l’estat espanyol.
 • Disposar de les eines per a la incorporació de la perspectiva de gènere en les seves intervencions
 • Estendre el projecte als barris i fomentar la participació dels veïns i veïnes
 • Afavorir la creació punts d’informació i atenció a les dones als barris dintre de les associacions de veïns i veïnes.
 • Treballar des de les associacions veïnals cap als barris per trencar el mite de la violència masclista.
 • Generar vincles de comunicació i relació amb els ens locals.

 

El desenvolupament del curs comporta iniciar el curs amb una conferència inaugural.

 

MÒDULS:

 

Mòdul 1. Context Social, Cultural i anàlisi sociològic de la Violència contra les dones.

Durada:  6 hores formatives

 

Mòdul 2. Com s’actua davant la violència masclista des de l’estat de Dret: legislació,

polítiques d’igualtat, àmbit judicial. Cóm ha canviat la llei?

Durada: 8 hores

 

Mòdul 3. Atenció psicosocial a les dones malttractades des de la perspectiva feminista.

Durada: 10 hores

 

Mòdul 4. L ’experiència en el territori. Què es poden trobar a l’atenció directa. Informació i material que es donarà sobre recursos.

Durada:  6 hores

 

 

ASSESSORAMENT I SEGUIMENT:

 

 

Un cop finalitzat el curs, en els territoris que així s'acordin es posa en pràctica un espai d'assessorament i seguiment, que consta de tres sessions que es reparteix durant  l'any, un cop finalitzat el curs.
Les reunions en el territori estarà format per l'experta en atenció psicosocial a dones (Mòdul 3) i l'equip tècnic de l'ajuntament i les alumnes del curs de mediadores.
Les reunions tindran dues vessants:

- Suport tècnic: assessorament de com fer l'acompanyament, coordinació i relació interdisciplinar, mitjançant casos pràctics aportats per les professores.
- Suport emocional: tenir cura i donar un spporte a les dones que actuïn com a mediadors socials i permetre fer intercanvi d'experiències.

 

 

Tornar

 

 

 

La CONFAVC com a organització que aglutina a quasi unes 700 AV i federacions considera important el treball perquè les dones estiguin reconegudes i tinguin un espai visible, no només en el moviment de base, sinó en els llocs de presa de decisions de les associacions veïnals.

 

Les conferències fan palès i visible un fet quotidià però devastador pel funcionament de les associacions, i es la distribució desigual dels temps en funció del gènere.

 

Les conferències són un espai de reflexió, donada l’oportunitat, en aquest sentit, de captar la presa de consciència que mostren les associacions i federacions veïnals, sobre un tema tan sensible i a la vegada tan delicat com és detectar, com i fins on arriba l’estratificació per gènere en les entitats veïnals.

 

METODOLOGIA:

 

Les conferències dirigides a les associacions veïnals i tota la ciutadania, es fomenta el debat i la participació de  les  persones assistents. Pel seu format, s'incideix en activitats de sensibilització i reflexió sobre els usos diferenciats entre els sexes en el sector associatiu.

 

 

Tornar